TCS Placement Papers With Answers

TCS Placement Papers With Answers

TCS Placement Papers With Answers-Hello All candidates we are happy that many of aspirants appreciated our last post regarding placement paper series If you didn’t see our last series of placement papers you can see those from below links

Capgemini Placement Papers With Answer

Accenture Placement Papers With Answers

So let’s Start TCS Placement Papers With Answers

TCS Placement Papers

1. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

A. 4% of a
B. 5% of a
C. 20% of a
D. None of these

Ans. A

Explanation:

20*a/100=b and b/100*20=? on multiplying 20/100 on eq 1 then it becomes 20*20*a/10000=b*20/100 4*a/100=b*20/100 4% of a=b% of 20

*************************

2. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?

A. 210
B. 1050
C. 25200
D. 21400

Ans. C

Explanation:

Number of ways of selecting (3 consonants out of 7) and (2 vowels out of 4) = (7C3 x 4C2) = ( 7 x 6 x 5 x 4 x 3 ) 3 x 2 x 1 2 x 1 = 210. Number of groups, each having 3 consonants and 2 vowels = 210. Each group contains 5 letters. Number of ways of arranging 5 letters among themselves = 5! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 120. Required number of ways = (210 x 120) = 25200.

**************************

3. Two pipes A and B can fill a cistern in 37 minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if the B is turned off after:

A. 5 min.
B. 9 min.
C. 10 min.
D. 15 min.

Ans. B

Explanation:

Let B be turned off after x minutes. Then, Part filled by (A + B) in x min. + Part filled by A in (30 -x) min. = 1. x(2/75 + 1/45) + (30 – x). 2/75 = 1 11x/225 + (60 – 2x)/75 = 1 11x + 180 – 6x = 225. x = 9.

********************************

4. Pointing to an old man, Kailash said, “His son is my son’s uncle.” How is the old man related to Kailash?

A. Brother
B. Uncle
C. Father
D. Grandfather

Ans. C

Explanation:

Kailash’s son’s uncle —-Kailash’s brother. So, the old man’s son is Kailash’s brother i.e, the old man is Kailash’s father.

****************************

5. A can do a certain work in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days does B alone take to do the same job ?

A. 6 days
B. 7.5 days
C. 9 days
D. 6.3 days

Ans. B

Explanation:

Ratio of time taken by A & B = 160:100 = 8:5 Suppose B alone takes x days to do the job. Then, 8:5::12:x = > 8x = 5*12 = > x = 15/2 days.

************************

6. Worker A takes 8 hours to do a job. Worker B takes 10 hours to do the same job. How long it take both A & B, working together but independently, to do the same job ?

A. 40/9 days
B. 45/11 days
C. 39/7 days
D. 45/9 days

Ans. A

Explanation:

A’s one hour work = 1/8. B’s one hour work = 1/10. (A+B)’s one hour work = 1/8+1/10 = 9/40. Both A & B can finish the work in 40/9 days.

**************************************

7. If A takes x days to do a work then B takes 2x days to do the same work then with in how many day’s A will alone complete this work ?

A. 28 days
B. 29 days
C. 30 days
D. 27 days

Ans. D

Explanation:

= > 1/x+1/2x = 1/18 = > 3/2x = 1/18 = > x = 27 days. Hence, A alone can finish the work in 27 days.

*******************************************

8. If “football” is “cricket” ,”cricket” is “basketball” ,”basketball” is “volleyball”,”volleyball” is “khokho” and “khokho” is cricket, which is not a ball game ?

A. cricket
B. football
C. khokho
D. basketball

Ans. A

*************************

9. Here are some words translated from an artificial language. daf tafoni means advisement imodafta means misadvise imolokti means misconduct Which word could mean “statement”?

A. kratafoni
B. kratadafta
C. loktifoni
D. daftaimo

Ans. A

Explanation:

Dafta means advise; foni is the same as the suffix ‘ment’; imo is the same as the prefix ‘mis’; lokti means conduct. Since the only word in the answer choices that hasn’t been defined is krata, it is reasonable to assume that krata means state. Therefore, kratafoni is the only choice that could mean statement.

*******************************

10. Which of the command is used to remove files in Unix ?

A. erase
B. rm
C. delete
D. dm

Ans. B

***********************************************

11. Which command is used to copy the three files wb, collect and mon into the misc directory, under the same, when you were currently in the programs directory ?

A. copy wb collect mon/misc
B. cp wb collect mon ../misc
C. copy wb ../misc collect ../misc mon ../misc
D. tar wb collect mon/misc

Ans. B

**********************************************

12. main()

{

extern int i;

i=20;

printf(“%d”,sizeof(i));

}

A. Compiler error
B. 20
C. 21
D. Linker error

Ans. D

Explanation:

Linker error: undefined symbol ‘_i’. Explanation: extern storage class in the following declaration, extern int i; specifies to the compiler that the memory for i is allocated in some other program and that address will be given to the current program at the time of linking. But linker finds that no other variable of name i is available in any other program with memory space allocated for it. Hence a link error has occurred.

*************************************************
13. When n+l has the same value for two or more orbitals,the new electron enters the orbital where

A. n is maximum
B. n is minimum
C. l is maximum
D. l is minimum

Ans. B

***********************************

14. Pure water does not conduct electricity because it is

A. Almost not ionized
B. Low boiling
C. Neutral
D. Readily decomposed

Ans. A

*****************************************************

15. Identify two level logic gate ?

A. NAND
B. XOR
C. INVERTER
D. AND

Ans. A

**********************************************

16. TCP/IP Protocol is ______.

A. connectionless
B. connection oriented
C. Both A& B
D. none

Ans. B

*****************************************

17.

#include

main()

{

struct xx

{

int x=3;

char name[]=”hello”;

};

struct xx *s;

printf(“%d”,s->x);

printf(“%s”,s->name);

}

A. Compiler Error
B. hello
C. Hello hello
D. none

Ans. A

Explanation:

You should not initialize variables in declaration.

***********************************

18. Using ODL, you can define which of the following ?

A. Attribute
B. Structure
C. Operation
D. All of the above.

Ans. D

*****************************

19. When an entity instance must be a member of only one subtype, it is which of the following ?

A. Disjoint with total specialization
B. Disjoint with partial specialization
C. Overlap with total specialization
D. Overlap with partial specialization

Ans. A

*************************************

20. You want subclasses in any package to have access to members of a superclass. Which is the most restrictive access that accomplishes this objective ?

A. public
B. private
C. protected
D. transient

Ans. C

Explanation:

Access modifiers dictate which classes, not which instances, may access features. Methods and variables are collectively known as members. Method and variable members are given access control in exactly the same way. private makes a member accessible only from within its own class protected makes a member accessible only to classes in the same package or subclass of the class default access is very similar to protected (make sure you spot the difference) default access makes a member accessible only to classes in the same package. public means that all other classes regardless of the package that they belong to, can access the member (assuming the class itself is visible) final makes it impossible to extend a class, when applied to a method it prevents a method from being overridden in a subclass, when applied to a variable it makes it impossible to reinitialise a variable once it has been initialised abstract declares a method that has not been implemented. transient indicates that a variable is not part of the persistent state of an object. volatile indicates that a thread must reconcile its working copy of the field with the master copy every time it accesses the variable. After examining the above it should be obvious that the access modifier that provides the most restrictions for methods to be accessed from the subclasses of the class from another package is C – protected. A is also a contender but C is more restrictive, B would be the answer if the constraint was the “same package” instead of “any package” in other words the subclasses clause in the question eliminates default.

******************************************

21. Specify the 2 library functions to dynamically allocate memory?

A. malloc() and memalloc()
B. alloc() and memalloc()
C. malloc() and calloc()
D. memalloc() and faralloc()

Ans. C

*************************************************

22. The library function used to reverse a string is _______.

A. strstr()
B. strrev()
C. revstr()
D. strreverse()

Ans. B

Explanation:

strrev(s) Reverses all characters in s Example: #include #include int main(void){ char *str = “India”; printf(“Before strrev(): %s\n”, str); strrev(str); printf(“After strrev(): %s\n”, str); return 0;}Output: Before strrev(): India After strrev(): aidnI

************************************

23. The memory address of the first element of an array is called

A. floor address
B. foundation address
C. first address
D. base address

Ans. D

***************************************************

24. A data structure where elements can be added or removed at either end but not in the middle is ______.

A. Linked lists
B. Stacks
C. Queues
D. Deque

Ans. D

*****************************************************

25. In Ms-Dos what command you will use to display system date ?

A. Date command
B. Ver command
C. Disk command
D. Format command

Ans. A

Explanation:

Ver command displays the version number of Dos. There is no command as Disk. Format command prepares a disk to be used with DOS. Thus Date is the command that lets you to display and/or change the system date.

************************************************

26. If you don’t know the current time, which command will you use to display ?

A. Copy
B. Verify
C. 2(3/4 ) Time
D. Format

Ans. C

Explanation:

Time command displays and allows you to change system time. TIME only displays the system time and TIME is used to set new time as system time.

*****************************************

27. Which bitwise operator is suitable for turning on a particular bit in a number?

A. && operator
B. & operator
C. || operator
D. | operator

Ans. D

******************************************

28. Which command is used to list out all the hidden files along with the other files ?

A. Is-1
B. Is-F
C. Is-x
D. Is-a

Ans. D

**************************************

30.

#define DIM( array, type) sizeof(array)/sizeof(type)

main()

{

int arr[10];

printf(“The dimension of the array is %d”, DIM(arr, int));

}

A. 10
B. 9
C. 11
D. Compiler error

Ans. A

Explanation:

The size of integer array of 10 elements is 10 * sizeof(int). The macro expands to sizeof(arr)/sizeof(int) => 10 * sizeof(int) / sizeof(int) => 10.

****************************

TCS Latest Placement Papers-Pune

TCS Placement Papers With Answers

Placement Papers

TCS First Round: Written Test

SECTION1:Verbal Ability: About Synonyms, Antonyms Are Asked Along With Pick Out The Best Meaning.

SECTION 2: Aptitude (Quant & logical) About 32 Questions

1. Which Is The Smallest No Divides 2880 And Gives A Perfect Square?

A.1 B.2 C.5 D.6

Ans: C
**********************************
2. Two Bowls Are Taken, One Contains Water And Another Contains Tea Equal Amount . One Spoon Of Water From 1st Is Added To Second Bowl And Mixed Well, And A Spoon Of Mixture Is Taken From Second Bowl And Added To The 1st Bowl. Which Statement Will Hold Good For The Above?

Thought Process :
Water Bowl Tea Bowl
100 100
90w (+10w= Spoon Volume) 100tea+10water
90w+ (10*10/11)Tea+ 10/11 W 100t- (10*10/11) T
+ 10w- 10/11w
(1st Bowl’s Water Volume Is Equal To 2nd Bowls Tea Volume)
*************************************
3. Form 8 Digit Numbers From By Using 1, 2,3,4,5 With Repetition Is Allowed And Must Be Divisible By 4?

A.31250 B.97656 C.78125 D.97657

Ans: C
******************************************
4. Rearrange And Categorize The Word ‘Rapeteka’?

Ans: Bird
******************************
5. One Problem On (785^3-235^3)/(785^2+785*235+235^2)

Ans: You Are Free To Carry A Calculator With You But You Should Not Use It To Solve This Kind Of Problem. Because It Is Simple:
A3-b3 / A2+ab+b2

Ans Is : A-b Here 785-235= 550 That’s It.
*********************************
6. In School There Are Some Bicycles And 4 Wheeler Wagons. One Tuesday There Are 190 Wheels In The Campus. How Many Bicycles Are There?

Ans: 15

Thought Process : B*2+w*4=190 I.E. , B+2w=95 Now See U Can Not Solve 2 Unknowns From 1 Equation, So Just Plot Options Here To Get The Right Answer And Verify If You Are Getting Integers As Values Of B And W.
*************************************************
7. There Are Two Persons Paul And Jay .Paul Lies On Monday, Tuesday, Wednesday And The Remaining Days He Speaks Truth. Jay Lies On Thursday, Friday, Saturday And The Remaining Days He Speaks Truth. Once They Meet Each Other, In Their Conversation Paul Says That Yesterday Is The Day One Among Those I Lie. Jay Also Says That Yesterday I Also Lie. What Is That Day?

A) Sunday. B) Tuesday. C) Thursday. D) Wednesday

[Thought Process: Now This Day Cannot Be Sunday Because In Monday Paul Speaks Truth And Sunday Everyone Tells Truth. So It Must Be Weekdays. Again, Tuesday Can Not Possible Because Monday And Tuesday Paul Speaks Truth. In Case Of Thrust Day, Paul Speaks Lie And Wednesday He Speaks True. And Joy Speaks Truth In Thursday And He Speak Lies In Wednesday. So, Thursday Is The Answer.
************************
8. A Father Has 7 Penny’s With Him And 1 Water Melon Is For 1p, 2chickoos For 1p, 3 Grapes Foe 1p. He Has Three Sons. How Can He Share The Fruits Equally?

Ans: 1 Watermelon, 2chickoos, 1grape
***********************************
9. (1/2) Of A Number Is 3 Times More Than The (1/6) Of The Same Number?

Ans: 9
*********************************
10. There Are Two Pipes A And B. If A Filled 10 Liters In Hour B Can Fills 20 Liters In Same Time. Likewise B Can Fill 10, 20, 40, 80,160…. If B Filled In (1/16) Th Of A Tank In 3 Hours, How Much Time Will It Take To Fill Completely?

Ans: 7 Hours
**********************************************
11. A Man Is Standing Before A Painting Of A Man And He Says I Have No Bro And Sis And His [Painted Picture] Father Is My Father’s Son?

Ans: His Son
*********************************************
12. One Question Has Last Part Like Difference Between Two Terms Is 9 And Product Of Two Numbers Is 10, What Is The Squares Of Sum Of Numbers?

Ans: Thought Process : A-b=9 And Ab = 10

A+b = Sqrt[9^2 + 4*10] = 11
A= 10 And B=1 So 101 Ans.
****************************************************
13. What Is The Value Of [(3x+8y)/(X-2y)]; If X/2y=2?

Ans:10 {The Numerical May Change)
******************************************************
14. One Grandfather Has Three Grandchildren, Two Of Their Age Difference Is 3, Eldest Child Age Is 3 Times Youngest Child’s Age And Eldest Child’s Age Is Two Times Of Sum Of Other Two Children. What Is The Age Of Eldest Child?

Ans:15
**********************************************
15 . In One Organization, Material, Labor And Maintenance Are In The Ratio Of 4:6:7, The Material Cost Is: Rs. 100, What Is The Total Cost?

Ans: 425
**********************************
16. Keywords: Density, Reluctance, Sensitivity, Voltage, Current, What Is The Resistance Formula Is “r=V/I”

17. In A Market 4 Man Are Standing .The Average Age Of The Four Before 4 Years Is 45, After Some Days One Man Is Added And His Age Is 49. What Is The Average Age Of All?

Ans: 49
**********************************************
18. In A School For A Student Out Of A 100 He Got 74 Of Average For 7 Subjects And He Got 79 Marks In 8th Subject. What Is The Average Of All The Subjects?

Ans: 74.625
*********************************
19. In A Question ,Last Part Has, The Ages Of Two People Has The Ratio Of 6:6 And By Adding The Numbers We Get 44, After How Many Years The Ratio Would Be 8:7?

Ans: 8
*****************************************
20. One Train Travels 200m From A To B With 70 Km/Ph And Returns To A With 80kmph, What Is The Average Of Their Speed?

Ans: Use Harmonic Mean Formula: Average Speed = 2ab/A+b = 2*70*80/150
**********************************
21. A Question Like A Wire Is Wound Whose Resistance Is Some 132. 44647 Ohms. If A Voltage Of 30 mv, 296 Ma Current Is Applied To It What Is The Resistance.
Clue: Use Formula R= V/I. Beware Of Voltage & Current Particularly Kilo Or Millie Etc. Units.
****************************************
22. In A City, There Are 100 Buildings Numbered By Corporation Between 0-100, How Many Twos Are Shown In Door,

Ans: 2,12,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,32,42,52,62,72,82,92=(20 Twos)
******************************************
23) A Hollow Space On Earth Surface Is To Be Filled. Total Cost Of Filling Is Rs20000. The Cost Of Filling Per Mt3 Is Rs 225 .How Many Times A Size Of 3 Mt3 Soil Is Required To Fill The Hollow Space?

Ans: 20000/225=88.88
88.88/3=29.62
So 30 Times Of 3 Mt3 Is Required To Fill The Space Completely
*********************************************************
24) There Are Different Things Like P,Q,R,S,T,U,V. We Can Take P And Q Together. If R And S Are Taken Together Then T Must Has To Be Taken. U And V Can Be Taken Together Can Be Taken With P Or S. Every Thing Can Be Taken Together Except

A) P B) T C) V D) S

Ans: T
**************************************************
25) New Town Is Straight To The North Of New York. A High Way M Runs From Newtown Making An Angle Of 61 Degree South East. From New York There Is Also An High Way N Which Runs Northeast 61 Degrees. If High Ways M And N Are Straight Then Find out The Acute Angle Made At Their Intersection Point.

Ans: 180-(61+61)=58 (The High Ways Make A Triangle The Addition Of 18. One Grandfather Has Three Grandchildren, Two Of Their Age Difference Is 3, Eldest Child Age Is 3 Times Youngest Child’s Age And Eldest Child’s Age Is Two Times Of Sum Of Other Two Children. What Is The Age Of Eldest Child?

Ans:15

********************************

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Freejobaware website app.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *